Ergonomie kuchyně
HANÁK quatro 150
Výškový a šířkový rastr 150 mm x 150 mm.
Hlavní konkurenční výhodou tohoto konceptu je zvýšená výška pracovní plochy, což má pozitivní vliv na komfort práce v kuchyni a také na zdraví těch, kteří v ní pracují.
Vedlejším, ale podstatným faktorem je pak pravidelnost násobků 15 x 15, 30, 45, 60, 75, 90 což dává designérům interiérů do rukou velkolepý nástroj pro jejich tvorbu, která přechází z kuchyně do jídelny, obývacího pokoje až do ložnice.
PROČ CHTÍT quatro 150, který sériově vyrábíme už od roku 2009? A proč jsou tak důležité 3 cm zvýšení výšky u kuchyně?
Sledujeme dlouhodobě vše co se týká ergonomie a pohodlí v bydlení. V roce 2008 jsme tudíž provedli celkovou změnu v celém našem portfoliu výrobků a změnili všechny parametry ve výrobě na rastr 15 x 15 cm. Prvotním impulzem této změny byly vědecké studie o růstu žen na našem kontinentě. Ač se to zdá neuvěřitelné, za posledních 100 let se zvýšila průměrná výška žen v Česku o neuvěřitelných 15 cm na současných 168 cm, což řadí Češky v současné době na 4. místo celosvětově. Z tohoto faktu vznikla i naše myšlenka přizpůsobit = zvýšit výšku kuchyně z původních 72 cm (konkurencí dosud používané) na současných 75 cm a v kategorii ELITE na 78 cm.
Nejzásadnější výhody systému quatro 150:
- Nejlepší výškový a šířkový systém, který jsme začali používat jako první v České republice
- Optimální výška pracovní plochy – už žádná bolavá záda!
- Více vnitřního prostoru ve spodních skříňkách
- Návaznost na naši parametrickou výrobu
Výškový rastr 15 cm x 5 = 75 cm umožňuje komfortnější výšku pracovní plochy oproti dosavadním zvyklostem jiných výrobců, při zachování ideální výšky soklu 10 cm pro nábytek kuchyně, jenž dodržuje náš bezpečnostní standard volného prostoru pro špičku chodidla.
Začněte plánovat
Patří ke kuchyňským pracím absolvování dlouhých cest po kuchyni sem a tam? To bylo kdysi! Ve správně naplánované kuchyni budete mít cesty křížem krážem po kuchyni ušetřeny. Prostřednictvím plánování zón proto proveďte definici smysluplného uspořádání a vybavení pěti nejdůležitějších pracovních oblastí.
Jednořadá kuchyně |
Dvouřadá kuchyně |
Kuchyně s ostrůvkem |
Kuchyně G |
Kuchyně L |
Kuchyně U |
Kuchyňské zóny
Dbejte na správné řazení skříněk a zásuvek podle postupu prací v kuchyni. Vše pak bude vždy po ruce.
Zásoby
V této kuchyňské zóně se umisťují jak typické polotovary denní spotřeby (mléčné výrobky, pečivo, zelenina apod.), tak i potraviny trvanlivé (rýže, těstoviny, luštěniny, zavařeniny apod.).
Ukládání
Tato kuchyňská zóna slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů.
Mytí
Vedle dřezu a myčky nádobí se v této „mokré“ zóně nachází také odkapávač na nádobí, prostor pro odpadkové koše, stejně jako čistící a mycí prostředky.
Příprava
Tato zóna patří k hlavní pracovní oblasti kuchyně. Zde se odehrává většina přípravných prací i příprav samotného vaření. Zde mají své místo pracovní příbory, kuchyňské elektrospotřebiče, ale také koření.
Vaření / Pečení
Tato kuchyňská zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač par, hrnce, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.
Úrovně ukládání předmětů
V zásadě by měly být často používané zásoby a předměty uloženy v lehce a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a stejně tak v první úrovni oblasti horních skříněk. Méně používané předměty se umisťují nad nebo pod tuto úroveň.
Zřídka používané předměty se ukládají do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk. Také toto vám ušetří čas při každodenní práci v kuchyni.